Google Meet tárgyalótermi használata

A Google Meet tárgyalótermi használata során hagyományos megbeszéléshez telekonferencián is bekapcsolhatók távoli résztvevők (hybrid meeting).

A telekonferenciával kiterjesztett megbeszélés akkor működőképes, ha minden meghívott jól hallja és látja a többi résztvevőt. Azt biztosítani kell, hogy bármely résztvevő egyszerűen prezentálhasson saját notebookjáról.

Tárgyalótermi telekonferencia lebonyolításához tárgyalótermi videokonferencia rendszerre van szükség. A tárgyalóban személyesen jelen levő résztvevők teljes értékű együttműködését a Google Meet ún. companion mode csatlakozás biztosítja.

Képmegjelenítés Google Meet tárgyalótermi használata során

Videokonferencia videóképet tárgyalóban is monitoron célszerű megjeleníteni, mert a távoli felek szemkontaktusa a monitor felső vagy alsó szélének közepére helyezett kamerával biztosítható legjobban.

Kivetítővel (projektor) történő képmegjelenítés videokonferencia esetén nem javasolt, mert zavart okoz a kamerába “világító” projektor. Az is előnytelen, ha a kivetített kép közepére tekintő felhasználó és a kamera túl távol esik egymástól (nincs szemkontaktus).

A legtöbb megbeszélésen fontos szerepe van valamilyen tartalom (pl. prezentáció) bemutatásának. A tárgyalótermi telekonferencia tárgyalókban ezért a legelőnyösebb olyan méretű monitort alkalmazni, amin a távoli résztvevők és a prezentáció is megfelelő méretben megjeleníthető.

A két monitoros megjelenítés nagyobb méretű termek esetén jellemző. Ilyen helyzetben az egyik monitoron a videókép a másikon a prezentáció követhető.

Google Meet használat tárgyalótermi videokonferencia rendszerrel

A tárgyalótermi videokonferencia eszközök a csoportos felhasználásra optimalizált kamerát, mikrofont, hangszórót és ezek összehangolt működését és egyszerű használatát biztosító elektronikát tartalmazó célhardverek.

Egy tárgyalótermi videokonferencia rendszerrel felszerelt teremben ugyanolyan egyszerűen létrehozható és hatékonyan lebonyolítható egy Google Meet megbeszélés, mint a saját számítógépen vagy telefonon lebonyolított, egyéni videokonferenciázás.

A csoportos felhasználásra kialakított legújabb eszközöket be lehet regisztrálni a Google Workspace admin felületén. Ez rendkívül hasznos, mert így szabályozható, hogy kik jogosultak a tárgyalóban telepített eszköz használatára.

A Google Meet tárgyalótermi használata esetén a Google által ajánlott ún. Meeting Room Kit csomagok a Google honlapján.

A tárgyalótermi résztvevők companion mode csatlakozása

A Google Meet az interaktív hang és videókép kapcsolaton túl további hasznos szolgáltatási elemeket is tartalmaz, mint a prezentációs képesség és további interaktív funkciók is (kézemelés, chat, szavazás stb.). A Google Meet extra funkcióiról itt talál részleteket.

A hatékony megbeszélések alapvető feltétele, hogy minden résztvevő egyenrangú, interaktív részese legyen az eseménynek. Korábban a tárgyalótermi résztvevők csak szóban tudtak személyes visszajelzéseket adni, mivel őket egy közös végpontként kezelte a rendszer.

A Google Meet ma már a teremben lévők számára is biztosítja saját okostelefonnal vagy notebookkal való „néma” más szóval companion mode csatlakozást. Ennek köszönhetően a megbeszélés távoli résztvevőihez hasonlóan ők is egyénileg adhatnak visszajelzéseket a Google Meet extra funkcióit használva.

Companion mode csatlakozással bármely jelenlévő egyszerűen meg tudja osztani a számítógépének vagy telefonjának a monitorképét a telekonferencia összes résztvevőjével.

A companion mode lehetővé teszi kamerakép megosztását is, így fizikai dokumentumok vagy a résztvevőt saját magát mutató kép (self view) megosztását.

További hasznos tanácsok Google Meet hybrid meeting adminisztrátorok számára.