Táblázatok helyett nyilvántartó alkalmazás építés

Az üzleti információk nyilvántartásának legegyszerűbb eszközei a táblázatok. A nyilvántartandó adatok mennyiségének növekedésével azonban egyre körülményesebb táblázatokban adminisztrálni.

A nyilvántartó alkalmazás építés ma már kódolási szakértelemmel nem rendelkezők számára is elérhető, így gyorsan, költségkímélő módon lehet korszerű üzleti nyilvántartásokat kialakítani.

A táblázatos nyilvántartások korlátai

A táblázatkezelő alkalmazás a számítógépek megjelenése óta fontos szerepet tölt be a hatékony cégműködtetésben. Ugyanakkor a táblázatokba gyűjtött üzleti információk kezelése egyre nagyobb kihívás, mert minél részletesebb, komplexebb egy táblázatos nyilvántartás, a kezelése annál kevésbé felhasználóbarát.

A táblázatokban vezetett nyilvántartás jól ismert problémái:

 • sok a táblázat – nehéz eligazodni, mit, hol lehet megtalálni?
 • többen használják – nem egyértelmű ki, mit, mikor módosított?
 • duplán felvett, vagy kimaradt sor
 • egy-egy új információt több táblába is be kell vezetni, ami hosszadalmas, extrém figyelmet igényel
 • lista a listában (szülő-gyerek táblakapcsolat) szituáció még a gyakorlottabbak számra is kihívás
 • a file tárolóba feltöltött dokumentumok elnevezése, nyilvántartása nem megoldott

Előbb-utóbb minden cég meghaladja a táblázatos nyilvántartás kereteit, mert a fokozódó zavar hátráltatja hatékony munkát.

Az adatbázis szerkezetű nyilvántartás

A táblázatos üzleti nyilvántartásokból ismert problémák nagy részére megoldást ad a relációs adatbázis.

Relációs adatbázison alapuló alkalmazás építés során a nyilvántartó táblák között kapcsolat alakítható ki. Egy adott tábla egy oszlopának értékei egy másik táblában vezetett adatok lehetnek.

Ellentétben a hagyományos táblázatos nyilvántartásokkal, az adatbázisban kezelt adatsorok minden esetben egyedi azonosítót kapnak. Ez egy rendkívül fontos garancia a precíz nyilvántartások kezelésére.

Minél jobban kiterjed a nyilvántartás a teljes cégműködésre, annál szövevényesebb összefüggések (táblakapcsolatok) alakulnak ki.

További részletek a Wikipédia Relációs adatbázis szócikkében.

A relációs adatbázis önmagában a felhasználó számára nehezen értelmezhető. Ahhoz, hogy a felhasználók használni tudják ún. felhasználói felület, azaz user interface kialakítására van szükség.

A korszerű nyilvántartó rendszer egyaránt fontos eleme tehát az adatbázis és felhasználói felület.

Nyilvántartó alkalmazás fejlesztés

A nyilvántartó alkalmazás fejlesztés a táblázatos üzleti nyilvántartásokból ismert problémák többségére megoldást kínál, mert a háttérben futó adatbázis mellett egyszerű, átlátható felhasználói felületet biztosít.

Az ilyen rendszerek egyik legfontosabb jellemzője, hogy azonosítja (bejelentkezésre késztetni) a felhasználót. A Google Workspace fontos képessége a felhasználó azonosítás, így egy kompatibilis nyilvántartó alkalmazás használata esetén nem kell a felhasználóknak külön bejelentkeznie, mert a Google Fiókként szolgáló rendszerbe belépéssel egyszerre megfelelő hozzáférést kap (single sign-on).

A felhasználó azonosítás és a megfelelően beállított nyilvántartó alkalmazás lehetővé teszi, hogy 

 • csak az fér az adatok adott részéhez, akinek megfelelő hozzáférési jogosultságot adtunk
 • csak olyan információtípus kerülhet egy-egy mezőbe, ami engedélyezett
 • csak akkor és azáltal változtatható egy adat, amikor, akinek jogosultságot adunk
 • az adatbevitel során meghatározható kötelezően kitöltendő mezők
 • az adatok megjelenítési sorrendje megfelel az adott felhasználóhoz rendelt igénynek
 • stb stb.

Alkalmazás építés kódolási szaktudás nélkül

A korszerű üzleti nyilvántartó rendszer legfőbb ismérveinek megfelelő megoldás adatbázis alapú, egyszerűen használható felhasználói felülettel rendelkezik és akár kivállalkozások számára is kedvező az üzemeltetési költsége.

A legfőbb kérdés mindezek teljesülése esetén, hogy egy adott cég működésének leginkább megfelelő, testre szabott nyilvántartó alkalmazás építéséhez milyen szakértelem szükséges.

Mennyi idő és milyen költség a kialakítás és a módosítás?

A legújabb informatikai trendek olyan munkatársak széles köre alkosson digitális munkaeszközöket, akik egyáltalán nem vagy csak minimális műszaki ismeretekkel rendelkeznek

 • nem kell előre, pontos igényt meghatározni, mert az esetek többségében az menet közben változik
 • nem kell várakozni külsős fejlesztő munkaerőre, mert az általános irodai informatikában eligazodó felhasználók saját maguk is képesek low-code no-code alkalmazás építésre.

Az AppSheet alkalmazásépítő egy egyszerűen elsajátítható, kedvező árú munkafolyamat digitalizáló, automatizáló eszköz, melyet 2023. negyedik negyedévétől az összes Google Workspace előfizetés tartalmaz.