Munkafolyamat automatizálás

A munka tervezhetősége, ellenőrizhetősége, fejleszthetősége miatt hasznos a teljes cégműködésre kiterjedő elektronikus nyilvántartás és a munkafolyamat automatizálás.

A munkavégzés egymást követő lépéseinek precíz meghatározása egyértelműsíti, átláthatóvá teszi a munkatársak közötti feladatmegosztást és megfelelő alapot teremt az informatikai automatizmusok kialakításához.

Miért fontos a munkafolyamat automatizálás?

A munkatársak közötti, elhúzódó személyes vagy telefonos megbeszélések, az extrém email forgalom és a vevői panaszok hátterében gyakran a munkafolyamatok automatizálásának hiánya áll.

A hagyományos irodai körülmények között a munkatársak személyes jelenléte lehetővé teszi a gördülékeny működést biztosító „szokások” spontán kialakulását. Az ilyen, a cégtulajdonosok és vezetők által nem pontosan ismert működés esetén, már egy-egy munkatárs átmeneti távolléte esetén is pillanatok alatt zavar keletkezik. Ennek következtében még a legkézenfekvőbb esetekben is tartózkodnak a vezetők a korszerű foglalkoztatási módszerek (hibrid munka, távmunka) alkalmazásától.

A munkafolyamatok egymást követő lépéseinek precíz meghatározása egyszerűsíti, gyorsítja a munkatársak együttműködését és megfelelő alapot teremt a hatékony távmunka alkalmazásához és informatikai automatizmusok kialakításához.

Az egyszemélyes vállalkozásoktól a legnagyobb multi cégekig bármely tevékenység vonatkozásában egyre fontosabb szerepe van az egyszerű, gyors, pontos adminisztrációnak és a folyamatok digitalizálásának és automatizálásának.

A digitalizációnak nem csak a cégen belüli kommunikációban van kulcsszerepe. Ma már a vállalkozások üzleti és államigazgatási környezetéhez történő kapcsolódásban is alapvető követelmény a korszerű digitális cégműködtetés.

A munkafolyamat automatizálás előkészítése

A napi működési folyamatok ábrázolásával érdemes áttekinteni a munkafolyamatokat.

A hatékony folyamatmenedzselés érdekében az értékesítés, gyártás, szolgáltatás alapvető folyamatain túl a vállalkozás teljes működését célszerű standardizálni.

Induláskor érdemes egy munkafolyamatot kiemelni és azzal modellt alkotni, később ehhez kapcsolódva kiterjeszteni a digitalizációt.

Első lépésként be kell azonosítani a munkafolyamat fő eseményeit. Ezek időponthoz kapcsolódó események, például ajánlat kiküldése, megrendelés beérkezése, teljesítés megkezdése, teljesítés befejezése stb. Az egymást követő események a munkafolyamatot jól elhatárolódó szakaszokra bontják. Ezen szakaszok, más néven státuszok, kulcsszerepet játszanak a folyamatok menedzselésében.

A státuszoknak célszerű úgy elnevezni, hogy az utaljon a következő státuszba lépéshez szükséges teendőre! Gyakori hiba, hogy a státuszok elnevezése az adott szakasz kezdő eseményére utal (pl. kiküldött ajánlat, beérkezett megrendelés), ami nem segíti eléggé a felhasználót a feladat azonosításában.

A munkafolyamatok szakaszainak megfelelő elnevezése már önmagában növeli a munka hatékonyságát.

A munkafolyamat automatizálás akkor kezdődhet, ha definiálva vannak a munkafolyamatok, azaz:

  • minden egyes munkafolyamat fel van bontva egymást követő, jól elhatárolt státuszokra
  • a státuszok megfelelő nevet kaptak (rövid, kifejező, előre mutató)
  • a státuszokat elhatároló események be vannak azonosítva

Kiket érint a digitalizáció?

A munkafolyamat automatizálás célja, hogy a munka tárgyát képező minden egyes elem a megfelelő felelős elé kerüljön és egyértelmű legyen, hogy pontosan mit kell tenni az adott elem továbbítása érdekében.

Az üzleti informatika ma már nem csupán a menedzsment és az irodai dolgozók munkáját hálózza át, kiterjed az összes munkatársra. A mobil eszközöknek és azokon futtatható alkalmazásoknak köszönhetően a fizikai dolgozók is bekapcsolhatók a digitalizált nyilvántartásokba, legyen szó gyártásról, kiszállításról, helyszíni szerelésről, telepítésről, javításról.

A vezetők hagyományosan a számukra készített statikus riportok alapján látják el döntéshozói feladatukat. A korszerű, teljes körűen digitalizált vállalatok esetén a vezetők olyan, dinamikus riportfelületeket használnak, ami nagy tömegű adat esetén is lehetővé teszik az áttekinthető, mégis komplex informálást – adatvizualizáció.

Munkafolyamatok automatizálása AppSheet alkalmazásépítővel

Az AppSheet alkalmazásépítő a digitalizáció és munkafolyamat automatizálás egyszerűen elsajátítható, kedvező árú eszköze, melyet 2023. negyedik negyedévétől az összes Google Workspace Business előfizetés tartalmaz.

Az AppSheet egy low-code no-code eszköz, mellyel kódolási szakértelem nélkül gyorsan, látványosan építhető számítógépen és okostelefonon is használható alkalmazás.

A vállalkozás nyilvántartó Excel táblázatai (listái) kiváló alapot adnak a munkafolyamat automatizáláshoz.

Nagyon fontos minden listában kialakítani egy egyedi azonosító oszlopot, mert csak így küszöbölhető ki a működéshez kapcsolódó adatok ismételt, többszörös berögzítése.

A munkafolyamat automatizálás az irodai adminisztráció minimalizálásától a mesterséges intelligenciával támogatott, robotizált gyártásig és szolgáltatásokig széles skálán mozog.

A munkafolyamatok digitalizálásával a teljes cégműködés átlátható, elemezhető.