APPSHEET ALKALMAZÁS ÉPÍTŐ

Az alkalmazások számítógépen és okostelefonon használható informatikai eszközök, melyekhez megfelelően azonosított felhasználók férnek hozzá. Az AppSheet a Google Workspace alkalmazás építő platformja, ami lehetővé teszi adatbázisokon alapuló nyilvántartások kialakítását és a munkafolyamatok automatizálását.

AppSheet használatával minden korábbinál egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban lehet fejleszteni a vállalkozásokat. 

AppSheet alkalmazás létrehozása

Az alkalmazás építés a felhasználó saját adatállományából indul ki. Az AppSheet többféle adatbázissal kompatibilis, de az első alkalmazás létrehozásakor célszerű Google Sheets adattáblát használni.

AZ adatbázis beállítása

Első lépésként az adatbázisként használt Google Sheets táblázatot ki kell kiválasztani, majd azon belül a felhasználandó füleket egyenként hozzá kell rendelni az alkalmazáshoz.

A Google Sheets listákban lévő adatok alapján az alkalmazás építő szolgáltatás automatikusan besorol minden oszlopot valamilyen adattípusba (Text, Number, Date, Time stb.). A 34 féle adattípus fontos szerepet tölt be a rendszer működésében. A beállítás során ezeket szabadon lehet (és gyakran szükségszerű is) a felhasználási célnak megfelelően módosítani. 

Az adattáblák oszlopai a kialakuló adatbázis paraméterei. Ezeknek egyenként beállítható a láthatósága, kitöltési kényszerítés, a rendszer keresőmezőjéből indított keresésben való megjelenés. Adattípusonként speciális beállítási lehetőségek is vannak, melyeket értelemszerűen célszerű kitölteni.

Az alkalmazás használata szempontjából kiemelt szerepe van a referencia (Ref.) adattípusnak, amely a táblák közötti hivatkozást biztosítja. 

Minden tábla esetén kötelező egy kulcs paramétert (key) kiválasztani, ami a táblában szereplő sorok egyedi azonosításáért felel. Emellett fontos szerepe van a címke (label) kiválasztásának is, ami az adott tábla sorainak felhasználói szempontból történő egyedi azonosítását biztosítja. A kulcs és a címke lehet ugyanaz a paraméter is, de ez nem gyakori. A kulcs paraméter esetén biztosítani kell az egyedi érték bekerülését, ennek egyszerű technikája a véletlen generátor „unique” függvény.

A felhasználói felület elemei

Az AppSheet alapvető jellemzője, hogy az admin felületén külön főmenü alatt kezelhetők az adattáblák (data) és a felhasználók számára kialakított nézetek (view). Fontos tudni, hogy a felhasználói felület az adatbázis kiszolgálástól független, így szükség esetén úgy upgrade-elhető az adatbázis, hogy az a felhasználók számára észrevehetetlen.

A felhasználók három alapnézettel találkoznak, ezek a lista nézet (list view), a részletek nézet (details) és az űrlap nézet (forms). Ezek kombinálásával összetett nézetek is létrehozhatók.

A rendszer alapvető elemei az akciógombok. Ezek a rendszerben megkötött konkrét pozíciókban megjeleníthető kattintható ikonok, melyekhez a rendszerben funkciók társíthatók. Vannak a táblák betöltésekor automatikusan létrejövő akciógombok (pl. új elem hozzáadása listához, elem szerkesztés, elem törlés) és létrehozhatók egyéni akciógombok.

Folyamatok automatizálása

Az AppSheet fontos funkciója a folyamat automatizálás (automation), melynek keretében az alkalmazás készítő által meghatározott feltételek teljesülése esetén a rendszerből emailt lehet kiküldeni, dokumentumot lehet létrehozni és kiküldeni vagy egyéb felhő alkalmazással összekapcsolt automatizmust lefuttatni (pl. számlakészítés).

A dokumentum és az email küldés esetén a formai kialakításban sablonként használható online dokumentum (pl. Google Docs).

A létrehozott dokumentum elnevezése az adatbázis paraméterei alapján is történhet.

Kifejezések építése

Az alkalmazás építés kiemelt erősségét képezi a kifejezés építő (expression builder) felület. Egyrészt súgószerűen tartalmazza a rendszerben használható függvényeket, másrészről a beírást követően azonnal (tehát még a mentés előtt) ellenőrzi és megerősíti a beírt függvény megfelelőségét.

Az adatbázisban szereplő ún. fizikai oszlopok mellett, minden táblában létrehozhatók ún. virtuális oszlopok (virtual column). Ezek fontos szerephez jutnak az alapadatokból képezhető származtatott adatok kalkulációja során.

Az AppSheet-ben használható kifejezések listája.

alkalmazás menedzselése

Optimalizálás

Hibaelhárítás

Felhasználók kezelése

Fiók menedzselése