Google Meet

A Google videokonferencia szolgáltatása alkalmazható két vagy több végpont közötti megbeszélések lebonyolítására. A végponton részt vehet lehet egy-egy személy vagy csoport. A szolgáltatás elérhető böngészőben és iOS vagy Android alkalmazásként okostelefonon.

Mivel a Google Meet szolgáltatásnak meghatározó szerepe van a korszerű hibrid munka hatékony lebonyolításában, ezért kulcsfontosságú, hogy a cégek az általános felhasználáson túl ismerjék a tárgyalótermi companion mode csatlakozás és az extra funkciók által kínált lehetőségeket.

Tartalomjegyzék

Google Meet Megbeszélés szervezése

A hagyományos, személyes megbeszélésekhez hasonlóan a videokonferencia megbeszélés is lehet rögtönzött vagy előre tervezett.

A telekonferencia kezdeményezője számítógép böngészőben vagy okostelefonon egyaránt indíthat azonnali és későbbi időpontra ütemezett megbeszélést.

Résztvevőként meghívható egy vagy több személy. A csoportos megbeszélésekhez létrehozható és elmenthetők felhasználói csoportok, melyek egy kattintással hozzáadhatók a megbeszéléshez.

A szervező speciális házigazdai jogosultsággal rendelkezik, melynek köszönhetően számos, fontos paramétert állíthat be és módosíthat a megbeszélés során. A házigazda további társ-házigazda jogosultságot tud biztosítani a résztvevők bármelyikének.

Használat böngészőben

Google Meet nyitóoldal

A 2024. tavaszától közös nyitóoldalon érhető el a „Megbeszélések” és a „Hívások”.

A „Megbeszélések” menüben a Google Meet korábban megszokott funkciói érhetők el.

Más által létrehozott megbeszéléshez az oldal közepén látható mezőbe beírt konferencia azonosítóval lehet.

Megbeszélés kezdeményezésekor az Új megbeszélés gombra kattintva megjelenő panelen létrehozható megbeszélés link, indítható azonnali megbeszélés és megnyitható egy új találkozó Google naptár esemény. Ezen a felületen található a partnertől kapott megbeszélés kód beírására kialakított mező is.

A „Hívások” menüben a korábban önálló Google alkalmazásként működtetett Duo szolgáltatás kezdőoldala érhető el.

Használat mobilalkalmazásban

A mobiltelefonos alkalmazás felülete egyszerű, logikus kialakítású. A számítógépes nyitófelülethez hasonlóan itt is könnyen kezdeményezni lehet beszélgetést a jobb alsó sarokban megjelenő Új gombra kattintva.

Ahhoz, hogy egy meghívott egy előre szervezett megbeszélésbe bekapcsolódjon, vagy a meghívó linkre kell kattintania, vagy a nyitóoldal tetején lévő kereső mezőbe kell beírnia konferencia azonosítót.

Új megbeszélés kezdeményezésekor a partner(eke)t ki lehet választani a felület tetején megjelenő kereső mezőbe beírt személynév, email cím, vagy telefonszám megadásával.

A kereső mező alatt pedig lehetőség van konferencia link, naptáresemény és új csoport létrehozására.

Companion mode

A Google Meet megbeszéléshez csatlakozó végpontokról személyek és csoportok vehetnek részt a megbeszélésen. Csoportos helyszíneken jellemzően tárgyalókba telepített ún. tárgyalótermi videokonferencia készülék biztosítja a hang és képkapcsolatot.

A csoportos helyszíneken jelenlévők számára kialakított Companion mode csatlakozás lehetővé teszi, hogy saját notebook-juk vagy okostelefonukkal a Google Meet hívásba kapcsolódjanak.

Mivel a tárgyalóban jelen lévők hangját a standard kapcsolattal csatlakozó fő videokonferencia eszköz továbbítja, ezért Companion mode kapcsolódás esetén a személyes eszköz mikrofonja minden esetben végig némítva van.

A Google Meet tárgyalótermi használatáról további részletek olvashatók ebben a bejegyzésben.

Extra funkciók

A Google Meet megbeszélés résztvevői  kisebb csoportokra szétválva, virtuális szobákban is folytathatnak egy megkezdett beszélgetést.

Az egyes résztvevők csoporthoz rendelését a konferencia házigazda állíthatja be. A résztvevő képernyőjén egy kattintható felkérő link jelenik meg.

A csoportba belépett résztvevő egy ún. visszatérést lehetővé tevő linkre kattintva léphet vissza az eredeti, közös megbeszélésbe.

A megbeszélés házigazdái indíthatnak szavazást. Azonban házigazda társszervezővé tehet bármely résztvevőt.

A szavazás eredménye már a megbeszélés során látható, azonban a szervező a megbeszélés után emailben kap egy összesítést, melyben részletesen látható minden szavazat.

Szavazhat megbeszélés összes résztvevője plusz, ha a megbeszélés élő közvetítéssel van kiterjesztve, akkor a közvetítés követői is. 

Az élő közvetítés a Google Workspace Enterprise Starter és az annál magasabb előfizetési csomagokban érhető el.

Az élő közvetítés a saját domainon belüli (Google Workspace) felhasználók számára kialakított szolgáltatás, ezért cégen (domainon) kívüli felhasználók részére így nem lehet továbbítani tartalmat.

A megbeszélés minden résztvevője feltehet kérdést. A kérdések a megbeszélés végéig (vagy a törlésükig) láthatóak az összes résztvevő által. A moderátor el tud rejteni bármely kérdést a többi résztvevő szeme elől.

Azonban, ha az értekezlet házigazdája aktiválja a „moderált kérdések-válaszok” funkciót, akkor minden egyes kérdés és válasz rejtve marad a résztvevők elől, amíg a házigazda jóvá nem hagyja.

A zajszűrés elősegíti minden, nem emberi hanghoz hasonló hang kiszűrését.

FIGYELEM! A háttérben működő TV és rádió jelentősen zavarhatja a konferencia távoli résztvevőit, mivel az abból származó emberi hangot a rendszer nem szűri ki.

A Meet videokonferencia zajszűrése egyrészt felhő alapú másrészt eszköz alapú megoldásokból áll. A felhő alapú zajszűrés automatikusan érvényesül, ha szervezet szinten (az admin által) be van kapcsolva.

Ha a megbeszélés során fontos szerepe van a nem emberi hanghoz hasonló hangnak pl. zeneszám, akkor a házigazdának célszerű kikapcsolni a zajszűrést.

A riport tartalmazza a résztvevő nevét, email címét, a részvétel időtartamát, az elő csatlakozás időpontját és az utolsó kilépés időpontját.

A résztvevői riport funkcióhoz Google Workspace Business Plus és az annál magasabb előfizetési csomagra van szükség.

A részvételi riport alapértelmezetten be van kapcsolva, de a Workspace adminisztrátorok módosíthatják a beállítást.

A házigazda rögzíteni tudja a megbeszélést. A rögzítés funkció a Google Workspace Business  Standard és az annál magasabb előfizetési csomagokban érhető el.

A felvétel az aktív beszélőt és prezentáció esetén azt tartalmazza. A felvétel a házigazda Saját meghajtóján a Meet Recordings mappába kerül.

A Meet megbeszélésen való részvételnek nem feltétele, hogy a felhasználó rendelkezzen Google Fiókkal.

Számítógépről vagy telefonról a konferencia azonosító beírásával egyaránt belépést lehet kérni. Beállítástól függően vagy a házigazda vagy bármely beazonosított résztvevő beléptetheti a Google Fiók nélküli vendéget.

Egy Meet konferenciába hagyományos (betárcsázós) telefonhívással is be lehet kapcsolódni. Minden Meet megbeszélésnek van egy ilyen bejelenetkezésre fenntartott hívószáma. Tervezett megbeszélés esetén a meghívó tartalmazza ezt a számot. A hívás a hívó fél telefonos előfizetésének megfelelő, belföldi tarifa szerint generál díjat.

Ez a látszólag nem túl érdekes funkció rendkívül hasznos lehet minden olyan felhasználó esetén, amikor a helyi internet kapcsolat huzamosabb időre megszűnik.

Ezzel a funkcióval a konferencia szervező (hagyományos) telefonos résztvevőt is fel tud hívni.

Ehhez előzetesen aktiválni kell a Goodlgle Meet Global Dialing szolgáltatást.

Jelenleg elérhető: USA, Kanada, UK, Francia, Spanyol, Portugál, Dánia, Svédország, Svájc, Írország, Hollandia, Németország, Olaszország, Ausztria, és Belgium.

Google Meet hívások kezdeményezéséhez a felhasználónak Google Fiókkal kell rendelkeznie.

A pont-pont hívások időkorlátja 24 óra. A kettőnél több résztvevős videokonferencia időkorlátja 60 perc.

A Google Workspace előfizetők számára a kettőnél több résztvevős videokonferencia időkorlátja is 24 óra.

A több házigazdás megbeszélések lehetőségét aktiválni kell az admin felületen.

A házigazdák által kezelhető

 • Chat kikapcsolása,
 • prezentálás kikapcsolása,
 • hang kikapcsolása,
 • videó kikapcsolása, 
 • megbeszélés befejezése az összes felhasználó kiléptetése
 • minden felhasználó némítása

 

A feliratozás funkció jelenleg számítógépes felhasználáskor jeleníthető meg.

A feliratozás történhet angol vagy egyéb nyelven. A nem angol feliratok minősége nem teljesen pontos.

A feliratozás a beszédre vonatkozik a chat üzenekre nem.

Jelenleg francia, német, sortugál és spanyol nyelvre történő fordítás érhető el.

Működő (approved) YouTube csatorna esetén bizonyos előfizetések esetén bonyolítható élő közvetítés. 

 • Enterprise Starter
 • Enterprise Standard
 • Enterprise Plus
 • Education Plus
 • Workspace Individual Subscriber
 • Google One (2TB)

1080p Full HD videókép Google Workspace Business Standard vagy magasabb előfizetés esetén érhető el.

Google Meet extra funkciók előfizetés típusonként

Business Starter Business Standard Business Plus Enterprise Starter Enterprise Essentials Enterprise Standard Enterprise Plus
Csoportokra bontás
Szavazás
Élő közvetítés
Kérdések & válaszok
Zajszűrő
Résztvevő riport
Rögzítés
Anonim résztvevők
Telefonos behívó
Telefonos felhívás
Hosszabb csoportos megbeszélés
Több szervező
Feliratozás
Fordítás
YouTube közvetítés
Prezentációs dia léptetés
1080p FULL HD videó