Mekkora monitor kell a hatékony munkához?

Az üzleti folyamatok digitalizációjának következtében az irodai munkakörnyezet állandó átalakulásban van. Az íróasztal és a monitor(ok) felületének az aránya egyre inkább a monitorok irányába tolódik.

Miért van szükség nagyobb monitor felületre?

Az irodai munka során (fel)használt digitális tartalmak ugrásszerű növekedése több szempontból is kihat a monitor felületre.

A különböző alkalmazásokból származó információk a monitoron megjelenített ablakok közötti állandó „ugrálásra” készteti a felhasználót, ami rendkívül fárasztó és a hatékonyságot jelentősen csökkentő tényező.

A cégműködést átfogó korszerű nyilvántartó rendszerek a munkatársak feladatait vezérlőpult-szerű felületre összesítik. Az ilyen Dasboard folyamatos „szem előtt tartás” igényel, ezért ennek a megjelenítésére egyre több helyen egy külön monitort használnak, az összes többi tevékenység egy másik monitoron zajlik.

Melyek a monitor felület növelésének lehetőségei?

Az egyik lehetőség a monitorok számának növelése. Aki korábban egy monitort használt, az megkapja a másodikat, aki kettőt, annak egy harmadik monitor jelenthet előrelépést a digitális ergonómiában.

A mai számítógépek rendelkeznek megfelelő számú extra monitoron történő megjelenítéshez szükséges csatlakozással és a több monitoros megjelenítést támogató videó-kártyával, így a több monitoros használatnak nincs különösebb akadálya.

A monitor felület növelésének másik lehetősége a monitor méret és felbontás növelése. A gyártók öldöklő versenye az árak kedvező irányú változását eredményezi, ugyanazért a pénzért évről-évre nagyobb és jobb felbontású monitort szerezhetünk be. Ennek köszönhetően egyre jobban terjednek a 24″, 27″, 32″ munkahelyi monitorok.

Mi a képernyőfelosztás?

A monitorfelület hatékonyabb kihasználását elősegítő split screen azaz felosztott képernyős üzemmód lényege az előre meghatározott ablakokra osztott munkafelület egyszerű előhívása.

A különböző operációs rendszereken eltérő a split screen, felosztott képernyős üzemmód bekapcsolása, ami közös, hogy nagyon egyszerűen pl. billentyűparanccsal, egérrel vagy kézzel ikonra kattintva lehet a pillanatnyi igénynek leginkább megfelelő elrendezést aktiválni.

Képernyőfelosztás operációs rendszerenként:

Split screen – Chrome OS

Split screen aktiválása billentyűparanccsal Chrome OS-en

Az Alt és [ billentyűk lenyomásával a monitor bal 50%-ára rendezi az aktív ablakot. Ezután a másik megjelenítendő ablakra kattintás után az Alt és ] billentyűk lenyomásával a monitor jobb 50%-ára rendezi azt.
Split screen aktiválása méretező ikonnal Chrome OS-en

Az aktív ablak jobb felső sarkában található méretező ikonra húzott egér megjeleníti a képernyőfelosztás változatait.

Split screen – MAC OS

Split screen – MS Windows

Split screen aktiválása billentyűparanccsal Windows 11

Az Win és Z billentyűk lenyomásával az aktív ablak jobb felső sarkában jelennek meg képernyőfelosztó elrendezések.